ÖZKONAK DEVE KUŞU ÇİFTLİĞİ


ÇİFTLİĞİMİZDEN GÖRÜNTÜLER..























































DEVEKUŞLARI ÇOĞUNLUKLA DOĞADA " ZEBRA " GİBİ MEMELİ HAYVANLARLA

BİRLİKTE DOLAŞIR. BU TAVIR ÇOĞU KEZ SAVUNMA İÇİN GEREKLİ OLAN BİR DAYANIŞMA BİÇİMİDİR.

         

GÖZLERİ ÇOK İYİ GÖREN DEVEKUŞU UZUN BOYNUYLA BİR PERİSKOP GİBİ ÇEVREYİ TARAYARAK YAKLAŞMAKTA OLAN DÜŞMANINI GÖREBİLİR ANCAK ZEBRA,DEVEKUŞU KADAR İYİ GÖRMEMEKLE BİRLİKTE TEHLİKEYİ KOKUSUNDAN ANLAR. BÖYLECE AÇIK ARAZİDE DEVEKUŞU; AĞAÇLIK BÖLGELERDE İSE ZEBRA TEHLİKEYİ SEZER VE BÖYLECE BİRBİRLERİYLE DAYANIŞMA İÇERİSİNDE YAŞAMLARINI SÜRDÜRÜRLER.

         

DEVEKUŞLARININ TAŞITLARA ALIŞIK OLMADIĞI YERLERDE YANLARINA YAKLAŞ

MAK OLDUKÇA ZORDUR. ANCAK AÇIKLIK BÖLGELERDE GÜÇLÜ TÜFEKLERİN VE OTOMOBİLLERİN YARDIMIYLA YAKALANIRLAR.

         

BU HAYVANLARIN GAGALARI ORTALAMA 13 CM. UZUNLUĞUNDA OLUP AĞIZ

LARINDA DİŞLERİ YOKTUR. HEM ET, HEM OT ( MEYVE, BİTKİ TOHUMLARI, SULU BİTKİLER,ÇALI YAPRAKLARI V.S. ) VE BİR KISIM OMURGASIZ HAYVANLARLA ÇİYAN GİBİ BAZI KÜÇÜK OMURGALILARI DA YERLER. AYRICA KATI YİYECEKLERİN SİNDİRİMİNİ KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN GÜNDE YAKLAŞIK OLARAK 1,5 KG. TAŞ YUTARLAR. ÖZELLİKLE KAPALI YETİŞTİRİCİLİKTE, ÖNÜNE GELEN HER NESNEYİ ( METAL, CAM, NAYLON V.S. GİBİ AKLA GELEBİLEN HER ŞEY ) OLDUĞU GİBİ YUTTUKLARI İÇİN ÇOK DİKKAT EDİLMELİDİR.

         

SU GEREKSİNİMLERİNİ ZAMAN ZAMAN SULU BİTKİLERDEN, MEYVELERDEN VE

HAYVANLARDAN SAĞLARLAR. BU DERECE AZ SUYLA YAŞAYABİLEN DEVEKUŞLARI ÇÖL KOŞULLARINDA UZUN SÜRE YAŞAYABİLİRLER.

         

DOĞAL KOŞULLARDA GENELLİKLE KÜÇÜK TOPLULUKLAR HALİNDE BULUNURLAR.ERKEĞİN HAREMİNDEKİ DİŞİLER VE YAVRULARIYLA BİRLİKTE 5 - 15' İ BİR ARADA BULUNAN DEVEKUŞLARININ SAYILARI BAZEN 50 VE DAHA YUKARI ÇIKABİLİR.

         

BUNUN YANISIRA TEK BAŞINA YAŞAYAN DEVEKUŞLARI DA VARDIR.

         

DEVEKUŞLARININ ÜREMELERİ YUMURTAYLA OLUR. DOĞAL KOŞULLARDA DİŞİLER,KUMLU TOPRAĞIN İÇİNE KAZDIKLARI ÇUKURUN İÇİNE YUMURTALARINI BIRAKIRLAR. HER DİŞİ BİR GÜN ARA İLE YUMURTLAMAK ÜZERE 6-8 ARASINDA YUMURTA BIRAKIR VE BÖYLECE HER KULUÇKA DÖNEMİNİN BAŞINA KADAR HER ÇUKURDA 60-80 ARASINDA YUMURTA TOPLANIR.

         

NORMAL BİR YUMURTANIN BOYU 15 CM., GENİŞLİĞİ 13 CM. VE AĞIRLIĞI DA

KULUÇKAYA YATAN DİŞİNİN CANLI AĞIRLIĞININ %1.4' Ü KADARDIR. YANİ BİR DEVEKUŞU YUMURTASININ AĞIRLIĞI 1500-2000GR. ARASINDA DEĞİŞİR.

     

YUMURTALARININ KABUKLARI PORSELEN TABAK KALINLIĞINDA OLUP 250 KG.

LIK BİR BASINCA DAYANABİLİR VE YUMURTALARIN ÜZERİNDE BİR İNSAN RAHATLIKLA ZIPLAYABİLİR.

         

BUNUN YANISIRA BİR DEVEKUŞU YUMURTASI, NORMAL BÜYÜKLÜKTE 24 TANE

TAVUK YUMURTASINA EŞDEĞER OLUP, BİR YUMURTASINDAN YAKLAŞIK 18 KİŞİLİK OMLET YAPILABİLMEKTEDİR.

         

BUNLARDAN BAŞKA DEVEKUŞU YUMURTALARININ, İNSANLARIN TEMİZLİK AMACIYLA DA OLSA ULAŞAMAYACAĞI BÜYÜK CAMİLERİN, TARİHİ ESERLERİN BAZILARININ TAVANLARINDA ASILI OLDUKLARI GÖRÜLMEKTEDİR. NEDENİ;

          " ÖRÜMCEKLERİN YUVA YAPMASINI ÖNLEMEK..."

ATALARIMIZIN DENEYİMLERİ BUNU GÖSTERMİŞTİR.

           

KULUÇKA DEVRESİ 40 İLE 44 GÜN ARASINDA DEĞİŞİR.

GÜNDÜZLERİ BİR VEYA BİRKAÇ DEVEKUŞU SIRAYLA KULUÇKAYA YATAR VE GECELERİ BUNU YALNIZCA ERKEK DEVEKUŞU ÜSTLENİR. KULUÇKA DEVRESİ SONA ERDİĞİNDE ÇATLAYAN YUMURTALARIN HEPSİNDEN YAVRU ÇIKMAYABİLİR FAKAT ÇIKAN YAVRULAR SON DERECE ÇABUK GELİŞİR.

           

BAŞLANGIÇTA YAVRULARIN VÜCUTLARI AT KESTANESİNİN DİKENLERİNE BENZEYEN TÜYLERLE KAPLIDIR ANCAK İKİNCİ AYDA BU TÜYLER DÜŞEREK YERİNE KOYU-GRİ RENKLİ TÜYLER ÇIKAR VE BUNLAR DA DÖKÜLDÜKTEN SONRA 2,5 - 3 YAŞLARINDA GERÇEK TÜYLERİ TAMAMLANIR.

             

DEVEKUŞLARI BİR AYLIK OLDUKLARI ZAMAN ERGİNLER KADAR HIZLI KOŞABİLİR.

       

HALK ARASINDA YAYGIN OLARAK KULLANILDIĞININ TERSİNE DEVEKUŞU TEHLİKEYİ GÖRDÜĞÜNDE BAŞINI KUMA GÖMMEZ, ANCAK BAŞINI BACAKLARININ ARASINA YA DA GÖĞSÜNÜN ALTINA SOKARAK DİZLERİNİ KIRIP OTURUR. BU GÖRÜNÜMÜYLE BİR KAYA PARÇASINI ANDIRARAK BÜYÜK OLASILIKLA DÜŞMANLARINDAN SAKLANABİLMEK İÇİN ÇEVREYE UYUM SAĞLAMAYA ÇALIŞIR.

       

DEVEKUŞU İKİ TIRNAĞI OLAN TEK KUŞTUR. TIRNAKLARDAN BÜYÜK OLANI HEMEN HEMEN VÜCUDUNUN TÜM AĞIRLIĞINI ÜSTLENİR. BUNDAN DOLAYI YERDE ÇOK AZ BİR ALANA BASIP ÇOK HIZLI KOŞABİLİR.

       

YETİŞKİN BİR DEVEKUŞU 60 KM/H HIZA 10- 20 DAKİKADA ULAŞABİLİR ANCAK KORKU HALİNDE HIZINI 90 KM'YE.' YE KADAR ÇIKABİLİR.

         

DEVEKUŞUNUN KOŞARKEN ATTIĞI ADIM UZUNLUĞU NORMAL OLARAK 6- 8 M. ARASINDA DEĞİŞİR. BU HAREKETİNİ RAHATLIKLA EK BİR ENERJİ HARCAMADAN YAPAR.

         

AĞIRLIĞI 150 KG. İKEN BAŞININ YERDEN YÜKSEKLİĞİ 2,5-3 M. ARASINDA DEĞİŞİR.


DEVEKUŞU İYİ BİR GÖRME AÇISINA SAHİPTİR. UZUN BOYNUNU TEHLİKE ANINDA DİK OLARAK KALDIRIR VE ÇEVREYİ TARAMAYA BAŞLAR, EN KÜÇÜK BİR TEHLİKEYİ BİLE ANINDA GÖRÜR. BİR FİLİN BİLE GÖZLERİNDEN DAHA BÜYÜK BİR GÖZE SAHİP, ÇAPI 5 CM.' Yİ BULAN İRİ VE KESKİN GÖZLERİYLE 1500-1600 M. UZAKLIKTAKİ BİR KESME ŞEKER TANESİNİ RAHATLIKLA NET OLARAK GÖREBİLİR. GÖZLERİ, 360 DERECELİK GÖRÜŞ AÇISINA SAHİPTİR VE ÜÇ ADET

GÖZ KAPAĞI İLE KORUNMAKTADIR. GÖZLERİNİN KORNEA TABAKASI İNSANLARA NAKLE DİLEBİLMEKTEDİR.

       

BOYUNLARININ ESNEK OLMASI VE GÖZLERİNİN HER YÖNE DÖNEBİLME ÖZELLİĞİNDEN DOLAYI YANLARINA YAKLAŞIRKEN VE YANINDAYKEN ÇOK DİKKATLİ OLUNMALIDIR, ÇÜNKÜ HERŞEYİ EN İNCE AYRINTISINA KADAR GÖRÜRLER.

       

DEVEKUŞLARI ÇOK MERAKLI OLDUKLARI İÇİN BAŞLARINI GİREBİLDİKLERİ KÜÇÜK DELİKLERE BİLE SOKARLAR. BÖYLE DURUMLARDA ( KAPILARDA, ÇİFTLERDE, YEM YERKEN, SU İÇERKEN, GEZERKEN, V.S. ), HEMEN O ANDA KENDİSİNİN NE YAPTIĞINI UNUTABİLİR VE BOYNUNU UZATIR

BAŞINI KALDIRIR, BOYNUNUN ARKASINDA HERHANGİBİR ŞEY HİSSETTİĞİNDE DE ANİDEN KAÇMAYA BAŞLAR. İŞTE BU KAÇIŞ ONLAR İÇİN ÇOK TEHLİKELİ OLUR. ÇÜNKÜ BU HAYVANLAR KAÇARKEN O ANDA HERŞEYİ UNUTUR, GELEBİLECEK HİÇBİR TEHLİKEYİ DÜŞÜNMEDEN HAREKET EDERLER. ONUN İÇİN ETRAFLARINI ÇEVİREN ÇİFTLERİN VE EKİPMANIN DEVEKUŞU YETİŞTİRİCİ-

LİĞİNDE ÖNEMİ BÜYÜKTÜR.

       

DEVEKUŞLARI ÇOK ZEKİ HAYVANLAR DEĞİLDİR ANCAK DİKKATLİ, TİTİZ VE HASSASTIRLAR.

       

ÖMÜRLERİ 30 - 70 YIL KADARDIR. BAKIM VE BESLEME KOŞULLARINA VE TÜRLERİNE GÖRE 25-40 YIL ARASI VERİMLİ OLURLAR.

       GÜNEY AFRİKA'DA 82 YAŞINA KADAR YAŞAYANLARINA RASLANMIŞTIR.

       

DEVEKUŞLARININ GELİŞMESİ ÇOK HIZLIDIR. 5 KG. YEM YİYEREK 1 KG. CANLI AĞIRLIK KAZANABİLEN TEK HAYVANDIR.

       

ÜRETİCİLER DEVEKUŞUNUN NE BULURSA YUTTUĞUNU BİLDİKLERİ İÇİN ONUN MİDESİNE ÖZEL BİR AYRICALIK TANIRLAR. ÇÜNKÜ ÇOĞU ZAMAN MİDELERİNDEN DEĞERLİ TAŞLAR VE KIYMETLİ EŞYALAR ÇIKAR.

       

BUGÜN DÜNYA DEVEKUŞU TİCARETİNİN %65'Sİ HAYVANIN DERİSİ VE ETİ, DİĞER %50'Sİ İSE TÜYLERİ VE GAGA, BAĞIRSAK VS. İÇİN YAPILMAKTADIR.

       

KUYRUK VE KANATLARINDA SEYREK OLARAK BULUNAN AÇIK RENKLİ TÜYLER, GÖVDE TÜYLERİNİN İKİ MİSLİ FİATINA SATILMAKTADIR. YILDA YAKLAŞIK İKİ KEZ YOLUNARAK TÜY ÜRETİMİ DE YAPILAN DEVEKUŞLARI, KANAT VE KUYRUĞUNDAN 250G., GÖVDESİNDEN İSE 1 KG. CİVARINDA TÜY VERİR.

       

İLK TÜY ÜRETİMİNE İSE, HAYVANLAR 9 AYLIK OLDUKTAN SONRA BAŞLANMALIDIR.


TÜYLERİ YAĞSIZ VE YUMUŞAK OLDUĞU İÇİN TOZ ALIMINDA, HER TÜRLÜ ELEKTRONİK CİHAZLARIN VE ÖZELLİKLE MİKROCİPLERİN TEMİZLİĞİNDE VE AYRICA SÜS EŞYASI OLARAK DA KULLANILMAKTADIR.

       

DEVEKUŞUNUN BAĞIRSAKLARI YAKLAŞIK 14M.DİR. KURUTULUP SÜS EŞYASI OLARAK İŞLENMEKTEDİR.

       

DERİSİNDEN AYAKKABI, ÇANTA, KEMER VE CEKET YAPILMAKTADIR. DEĞERİ 2000$ CİVARINDADIR.

       

GAGASI VE TIRNAKLARI İSE İLAÇ HAMMADDESİ OLARAK DEĞERLENDİRİLMEKTEDİR.




ANA SAYFA